Old Sarek

 

 

Gamla bilder är nästan alltid intressanta, som denna till exempel, fotograferad för snart 40 år sedan på toppen Jågsjgaskatjåhkkå, en läcker utsiktsplats mot Rapaselet. Jag hade varit uppe där någon vinter tidigare och visste vad som väntade, en strålande överblick över ”rovdjurstorget” och massivet Bielloriehppe i hjärtat av Sarek. På den tiden var det ytterst få vandrare som gick väster om älven Rapaädno. All information som fanns tillgänglig då varnade för ogenomträngliga videsnår, men vi hittade faktiskt renstigar att följa, och det var inte mycket svårare att ta sig fram här än i andra delar av den långa dalen.

 

Den här turen i mitten av september slutade dramatiskt. I dalen Lullehavagge drog en hård storm in. Under natten blåste tung blötsnö mot tältet och vindbyarna skakade oroväckande. Mitt i natten halv två kom en körare som knäckte tältstången i vårt pyramidtält som sjönk ihop och fladdrade ovanför våra sovsäckar. Vi låg blickstilla under fyra fem timmar,; man kunde inte röra sig för då trängde vätan in i sovsäcken. När det ljusnat packade vi ned allt i ryggsäckarna (inklusive åtskilliga liter vatten) och gjorde en megamarsch till Kvikkjokk, 3,5 mil bort.

 

Bilden har fotograferats med den lilla Leica CL och 40 mm Summicron på Kodachrome 64. Vyn från Jågsjgaskatjåhkkå är tidlös, exakt så här kunde det ha sett ut anno dazumal, kanske var det mindre med björkskog under den lilla istiden på 1600-talet, kanske mer björkskog under medeltidens värmeperiod. Vilda landskap som inte exploateras har en stor och inspirerande fördel, de är tidlösa, det är en av de stora poängerna med att skydda dem. Men bilder av naturen kan ändå vara daterade. Vandraren som sitter där med sina knickers och sin gamla isyxa av trä, ringar in tiden. Hade han haft benlindor kring vaderna hade tidpunkten varit äldre, hade han haft en färgstarka goretex-jacka och isyxa av metall hade den varit yngre. Så fort människor och människans verk finns med i en naturbild kan man tidsbestämma den.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0