Höststämningar

Vem längtar till hösten eller vill att den ska komma snabbt? Troligen få. Ändå kan man tycka mer om hösten än någon annan årstid, åtminstone ibland. Mest gillar jag att man kommer nära naturen, kanske också sig själv. Hösten inbjuder till filosofiska stämningar som är väldigt annorlunda än de ystra förväntningarna under våren. Att dagarna blir kortare känns visserligen trist, men man vänjer sig och de svarta nätterna blir till slut en skön balsam. Då kapitulerar jag och godtar hösten som en ödesbestämd del av livet på dessa nordliga latituder. Vi är skapta för fyra säsonger, och årstidsväxlingarna ger näring åt livslusten.

 

 

Dimman belägrar Långsviksträsk på Ingarö.

 

Hösten är inte lika bräcklig som de andra säsongerna. Chansen är liten att den misslyckas. Vad jag menar är att milda vintrar, kalla vårar och regniga somrar alltid floppar ur, medan hösten sällan blir ett debacle därför att den aldrig laddas med förväntan eller drömmar. Man tar den som den kommer och konstaterar att ännu ett solvarv är på väg att läggas till handlingarna. Okej, november kan vara en pärs. Då bör man fly fältet, sticka söderut.

 

För naturfotografer är höstens klimax en veritabel högtid. Fuktig luft intar multnade skog. Man får lust att ge sig ut med kameran. Skogen kan vara sensationellt omvandlad i oktober, som en luffare klädd i frack. Färgerna kryper ut i vegetationens minsta del, och nästan varje gång man ser det blir man tagen. Vädret hjälper stämningen på traven. Om dimman lägger sig späds nyanserna ut, som oljefärg med terpentin. Det gör höstskogarna till den mest brokiga naturupplevelse man kan få. Och luften har en aromatisk andedräkt. På det hela taget är höstens skogar mustiga, medan vårens känns krispiga. Det är skillnad på det ena och andra. Årstiderna skiljer sig åt som ballader från rock, som en uvertyr från ett rekviem. Under oktober spelar skogen sin själamässa.

 

 

Denna frostnupna lund vid Storängsudde fotograferade jag för flera år sedan. 

 

Som framgår ovan gillar jag att försöka klä höststämningar i gammalmodigt språk. Naturskildrare av den äldre stammen, exempelvis Henry David Thoreau, kunde konsten att verbalisera årstiderna på ett fett sätt. Med rätt inställning känns hans skriverier otvungna och medryckande än idag. Vi borde till mans odla en lika asfin vördnad för naturen som han stod för. Gamla tiders naturfotografer som Eliot Porter fångade på ett motsvarande sätt höststämningar i sina silverbaserade fotografier. Hans till synes enkla och oklatschiga naturmotiv är slitstarka. Thoreau och Porter representerar ett tidlöst och vardagligt förhållande till naturen.

 

 
 
 
 
 
 
Storängsudde den 21 oktober 2013
 

”Vilken underbar nyansering och harmoni det finns i naturen. Ljuset som reflekteras från nakna kvistar under denna årstid bildar inte bara ett flor – sedan de blivit kala mot senare delen av oktober – utan liknar också frosten när denna pansrar in kvistarna under en lång tid. Den bleka växtligheten i markerna är som frost, och frost som snö, och det ena förbereder för det andra.”

H. D. Thoreau  den 13 november 1858.

 

 

En dag i höstas var jag ute och vallade kameran. Tog mig till Storängsudde, ett älsklingsställe inte långt hemifrån. Det var inget märkligt med utflykten, och promenaden varade inte länge. Nattfrosten hade garnerat löven med lite rimfrost. Jag strosade runt i eklunden och bland hasselbuskarna medan en matt oktobersol tog sig upp och sakta suddade ut garnityren. I fjärran brummade motorvägen med alla sina bilar. Jag letade efter motiv, skannade med ögat och berördes av stark närvarokänsla. Naturen är aldrig långt bort om man vill se den.

 

Till skillnad mot Thoreau och Porter lever jag ett modernt liv, med digital teknik och ont om tid. Höstarna associerar jag med rutiner (i positiv mening). Paddelturer och vandringar står på önskelistan. I år prövade jag på Bergslagsleden i Tiveden ett par dagar i mitten av oktober. Stämningen var definitivt trolsk även för en världslig själ, ödslig och rå, och som gjord för vättar och vittror. I de blanka tjärnarna speglades väsen. Framför allt var det sobert att få rå om skogen för sig själv. Inga andra vandrare sågs, och i nationalparken inte ens en älgjägare.

 

 
 
 
 

 

Vad är det man ser i den lilla tjärnen Kölnabuken? Avbilder av skogens hjärta?

 

Sista oktoberhelgen är alltid vikt för paddling med ett härligt gäng. I år startade vi i Tyrislöt och tog oss därifrån genom de gyttriga ögrupperna som bildar Sankta Anna skärgård. Vad vädret hade för planer återstod att se. I en samlad armada om åtta kajaker paddlade vi ut mot havshorisonten, förbi Missjö. Vi snirklande i en slalombana mellan kobbar och skär. Sommarens sista suck blev det. Varmt i luften med laber vind, och dagrar som gav sceneriet en impressionistisk ton. Träden hade börjat tappa löv, men ljuset tände bloss här och där. Knölsvanar med sina årskullar samlades på en del håll och ett par havsörnar seglade över en tallbeväxt ö.

 

 
 
 
 

Skymningen kommer snabbt. Klockan är bara fyra den 27 oktober 2013. Under natten har vi gått över till vintertid.

 

 
 
 
 
 
 
 

Vi kämpar med elementen, väder och hav. Efter en kärnsund dag bland vågorna behöver man en stänkare inför middagen.

 

 

 

 

Alltid nära naturen, med sälens perspektiv på landskapet, det är paddlarens lott. En flock änder lyfter bakom en kobbe.

 

 

 

Kameran (den här gången Fuji X-E1) har jag i vattentätt förvar under en lucka på fördäcket på min kajak Prion Kodiak. Foto: Björn Esping.

 

Vi övernattade på Långa Skäret (låter som en indianhövding gett namnet) och gjorde dagen efter en lov söder om bebodda Aspöja för att fortsätta västerut och landa på Vrångö. Ortnamnen säger bara något för den som känner till Östergötlands skärgård. Hur som helst är den här delen av svenska kusten enastående med sina tilltrasslade ögrupper som kittlar nyfikenheten, och en bred skärgårdsgeografi som har ovanligt lite bebyggelse. Det andra jag vill säga är att skärgården på hösten bara är en avlägsen släkting till sommarparadiset. Alltid.

 

 

Höstdagrar, det är vad man längtar efter. Långa Skäret.

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Morgan

Fantastiskt fina bilder!
Jag brukar titta in här på din blogg med olika mellanrum. -Du är helt klart en fotograf som inspirerar mig....
Morgan

2013-11-02 @ 18:53:34
URL: http://www.mojjephoto.com
Postat av: DonaldAdant

tiffany jewelry
nike air max 2018
cheap nike air max
tiffany and co outlet
cheap nike air max
cheap nike air max
air jordan 11
nike air max 90
kate spade outlet
nike air max 2018
nike air max donna
锘?a href="http://www.airmax2018.us.com">cheap nike air max
nike air max p谩nsk茅
nike air max 2017
kate spade outlet store
nike air max donna
nike air max 90
nike air max 2018
kate spade bags
jordan 11

2017-04-10 @ 11:14:05
Postat av: CharlesCor

แนะนำเว็บให้บริการ sbobet7x.com

บริการดีมากครับ พนักงานพูดสุภาพมากๆ ประทับใจมากครับ ไม่เคยคิดจะเปลี่ยนเว็ปเลย มีปัญหาโทรได้ตลอด 24 ชั่วโมง ใช้บริการกับ sbobet7x มาได้สักพัก ไม่มีปัญหาอะไร โปรโมชั่นก็ได้จริง ขอบคุณมากครับ บริการดีครับ ทำรายการอะไรต่าง ๆ ก็รวดเร็ว ขอให้บริการดี ๆ แบบนี้ตลอดไปนะครับ
ประทับใจการฝากถอน บริการได้เร็วดี แม้จะเป็นช่วงเย็นๆ เห็นบอกว่าคนทำรายการเยอะก็ยังรอไม่เกิน 5 นาทีใช้บริการออนไลน์ผ่านหน้าเว็บไซต์ ทั้ง สมัครสมาชิก ฝากเงิน ถอนเงิน สะดวกดี ดีตรงไม่ต้องพูดคุยกับคน ผมชอบมาก มาสมัครแรกๆ ตอนแรกนึกว่าบบริการไม่ดี ไปไงไปมาบริการดีโครตครับ สอนผมตั้งแต่เล่นไม่เป็นและแทงบอลได้จนรวยทุกวันนี้

sbobet ทางเข้า มือถือ


อัพเดตผลบอลสดๆ ทันเวลาทุกวัน ทุกลีก ไม่ต้องรอนานเหมือนเว็บอื่น มาตรฐานสากล ดูบอลสด ดูบอลออนไลน์ ดูบอล warp football ลิ้งดูบอล warpfootball บอลสด บอลออนไลน์ ลิงค์ดูบอล ดบอลสด ดูบอลสด youtube ดูบอล ออนไลน์ ดูบอลออนไลน์ cth ดูฟุตบอลออนไลน์ ดูบอลออนไล preview football ลิ้งดูบอลสด ฟุตบอลออนไลน์ wrap football ลิ้งค์ดูบอลสด วาปฟุตบอล link ดูบอล ดูฟุตบอลสด ดูบอลผ่านเน็ต ถ่ายทอดสด ถ่ายทอดสดบอล ดูบอลสดออนไลน์ เว็บดูบอล ดูบอลสด วันนี้ ดูบอลออนไลน์ hd ดูบอลสด youtube มือถือ fดูบอลสด ดูบอลไทย วาร์ปฟุตบอล ดูบอลออนไลน์ฟรี ถ่ายทอดสดฟุตบอล วาปบอล ลิงดูบอล ดู บอล สด ดูบอล cth ดูบอลสด cth ลิ้งค์ดูบอล wap football fดูบอลออนไลน์

2017-04-25 @ 16:04:03
Postat av: Daviddor

https://reg-online.com - регистрация ООО
Регистрация ооо цена#/a#Регистрация ООО! Без поездок в налоговую! Свои юридические адреса


https://reg-online.com - регистрация ип
Регистрация ИП. За 7 дней#/a#Регистрация ип. Как оформить и зарегистрировать ИП быстро и без очередей


https://reg-online.com - ликвидация юридического лица
Ликвидация юридического лица#/a#Ликвидация юридических лиц с гарантией защиты первых лиц! Звоните сейчас


https://reg-online.com - открыть ип
reg-online#/a# ООО ЗАО ИП - регистрация, изменения


https://vk.com/regonline - регистрация ооо
Регистрация ООО для Белорусов#/a#Регистрация юридических лиц! Регистрация ООО, ИП! Профессионалы


https://clck.ru/BGxT5


https://reg-online.com - регистрация ООО
регистрация чп@#a#reg-online.com#/a# лицензии регистрации чп ип савеловский
как открыть ип@Как открыть ип в алматы #a#здесь#/a#
как открыть фирму@#a#как открыть свое дело за счет крупных фирм#/a#
открытие фирмы@#a#фирма открытие шаги#/a#
регистрация юридических лиц@#a#регистрация юридического лица документы#/a#
документы для регистрации ооо@#a#www.reg-online.com#/a# ооо образование документы для регистрации
готовые ооо@#a#Купить готовую фирму ооо Приоритет#/a#
создание ооо@#a#протокол собрания для создания ооо#/a#
как зарегистрировать ооо@#a#как зарегистрировать пбоюл и ооо#/a#
открыть ооо@#a#как открыть ооо с инокапиталом#/a#
документы для ип@#a#документы необходимые для открытия чп и ип#/a#
ооо открытие@Документы для открытия ооо #a#www.reg-online.com#/a#
регистрация фирм@#a#готовые фирмы регистрация юридического лица#/a#
регистрация ип@Образец заявления на регистрацию ип в word #a#здесь#/a#
бухгалтерия онлайн@#a#МоеДело - онлайн бухгалтерия#/a#

2017-06-19 @ 08:20:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0