Den gåtfulla abstraktionen

Jag återkommer gärna till mina tankar om konstnärlig fotografi. Vad som i någon slags allmän bemärkelse räknas som konst hör till de stora livsgåtorna. Är konstnären ett varumärke? Är konstverken en produkt vilken som helst? Råder konstmarknaden under marknadslagarna? Många frågor att ställa, och alla definitioner av konst blir kontroversiella, men förklaringen av Arthur Danto är nog den mest allmängiltiga, att det är konstvärlden med dess institutioner som bestämmer vad som får räknas. Vilket betyder att det som visas egentligen kan se  ut hursomhelst eftersom placeringen inom en konstinstitution automatiskt gör verket till ett konstverk. Därmed är konsten också ett moment 22. Om du ställer ut dina verk i aktade konstinstutioner är det konst, men för att få ställa ut i aktade konstinstitutioner måste du vara en konstnär. ”Who can explain it? Who can tell you why? Fools gives you reason, wise men never try.” Detta hindrar inte att stilarterna inom konstvärlden skiftar över tiden.

 

Är denna bild ett konstverk? Ja, om den hängde hos MOMA i New York, nej om den bara ligger undangömd i mitt bildarkiv. Det lockar mig att rubricera detta abstrakta motiv: NATUREN SOM KONSTNÄR. Men naturen kan inte vara en konstnär, naturen gör inga ställningstaganden, naturen får aldrig visa sina skapelser i museer och gallerier, naturen är ingen person. Men om vi som fotograferar naturen får visa våra alster på rätt ställen blir det konst – vår konst. Detta förutsätter dock att vi nästlar oss in hos konstinstitutionerna, det är det som är den stora konsten.

 

Inom konstvärlden har man länge talat om nonfigurativt måleri, motiv som inte är igenkännbara. Man kan också använda termen abstrakt konst. Tanken är att former och färger påverkar betraktaren även när man inte ser vad motivet föreställer.

 

Det abstrakta måleriet är en konsekvens av fotografins intåg. På 1800-talet blev det en chock för skickliga målare och illustratörer när de fick se vad kameran kunde åstadkomma. Fram till dess hade målarna haft monopol på realistiska bilder av verkligheten. Fotografin tog över denna position och utvecklingen mot dagens fria konst började. Impressionism, expressionism, kubism, modernism, postmodernism och så vidare, alla dessa stilarter inom måleriet, har sin utgångspunkt i fotografin, det kan man säga generellt. Generalisering är för övrigt en synonym till abstraktion. Utan fotografin hade måleriet sannolikt sett annorlunda ut idag.

 

Idag råder närmast det omvända förhållandet. Det är fotograferna som sneglar mot måleriet. Fotografier som ser abstrakta eller måleriska ut uppfattas som konstnärliga, och får därför hänga i konstinstitutionernas salar. Det finns lite olika tekniker för att ge en målerisk och abstrakt touche åt fotografier. Oskärpa är nog det vanligaste. I denna blogg vill jag ta upp en annan teknik som snarare bygger på skärpa. Abstraktion kan nämligen skapas genom en snäv komposition eller bildbeskärning inom ramen för klassisk fotografisk teknik. Man kan dela in naturfotografier i tre abstraktionsnivåer: 1/abstraktionsbilder, 2/koncentrationsbilder och 3/överblicksbilder. Här några exempel som förklarar vad jag menar.

 

 

Detta motiv är naturens verk vilket man inte tror vid första påseendet. Bilden är en gåta, men den är inte fejkad eller framtrollad med fotografiska specialtekniker. Detta är exempel på en renodlad ABSTRAKTIONSBILD, ett snävt utsnitt som väcker undran.

 

Med denna bild börjar det klarna vad föregående två visar. Här är motivet mera konkret. Man ser att det rör sig om en bergssida uppbyggd av sandsten som inom vissa partier har mineralutfällningar. Abstraktionsbilderna ovan är snäva utsnitt av de färgstarka utfällningarna till vänster. Det här utsnittet kallar jag KONCENTRATIONSBILD, en tillräckligt konkret bild för att man ska förstå innehållet, men ändå snävt komponerad och utan platsrelation. Man vet inte var någonstans…

 

Denna bild från samma område som ovanstående bilder, berättar uppenbart om platsen. Vi befinner oss i Jordanien bland sandstensbergen nära den berömda stenstaden Petra. Det här är en ÖVERBLICKSBILD, den är mycket tydlig och utgör en fotografisk beskrivning av ett landskap.

 

Min tes är att abstraktions- och koncentrationsbilder oftare uppfattas som fotografisk konst, medan överblicksbilder hellre ses som fotografisk registrering. De förstnämnda bildtyperna säger undermedvetet att fotografen gjort en personlig iakttagelse som kommer sig av observationsförmågan. Överblicksbilderna är mer självklara motiv vilket nog bidrar till att de inte lika ofta uppfattas som konst.

 

Abstraktionsbilderna, oavsett de görs med oskärpa eller snäva utsnitt, är ett uttryck för estetisk respons. För min del är koncentrationsbilderna mer intressanta eftersom de genom en högre halt av konkretion, också kan förmedla en stark naturkänsla. Man kan kalla dessa koncentrerade naturmotiv för naturstilleben, eller tala om intima landskap. För mig ger dessa små bitar av helheten en avteckning av både naturen och fotografens personliga iakttagelser. Översiktsbilderna har svårare att förmedla ett personligt tilltal, och ratas därför lätt som konst. Tidigare, innan bildstormen från all världens vackra platser förslappade vår inställning till landskapsvyer, hade även översiktliga naturmotiv en given konstnärlig utstrålning. Åtskilliga av fotohistoriens mest kända fotografer var specialister på landskap. Egentligen har det bara blivit mer krävande att ingjuta en personlig karaktär i översiktsbilder. Har man sett tusentals bilder av Lapporten och Grand Canyon, krävs något extra för att man ska höja ögonbrynen. Det får bli ämnet för en annan blogg.

 

 

Höststorm i fjällen och vinden ruskar om bladverken medan kameran har en lång slutartid. Rörelseoskärpa ger målerisk karaktär.

 

För några år sedan ville markägaren avverka en tallmosse nära min bostad. Jag blev bestört och började fotografera denna vackra natur intensivt. Här är en skymningsbild rakt upp och ned.

 

Vid samma tillfälle gjorde jag den dubbelexponerade bild med fokusförskjutning, två exponeringar på samma ruta men med olika skärpeinställning, allt för att få en softning.

 

När jag visar båda bilderna föredrar de flesta den softade varianten. Nog har vi fjärmat oss från de första fotografernas bildideal, de som bara ville göra skarpa bilder. Vi kan programmera vår hjärna att tycka vad som helst. När det blir för mycket av en sak, vill vi ha något annat. Jösses vad lätt det är att förklara våra smakpreferenser – egentligen.

 

Översiktsbild från Björnö vid Nämndöfjärden. Islossning.

 

Koncentrationsbild från samma tillfälle vid Nämndöfjärden.

 

Koncentrationsbild på gränsen till ren abstraktion från naturfotografernas favoritställe, Antelope Canyon i Arizona.

 

Abstraktionsbild från en mindre känd miljö, Gomantonggrottan på Borneo.

 

Koncentrationsbild av lavaflöde på Hawaii.

 

Koncentrationsbild av sanddyn Rub al-Khali, Oman.

 

Koncentrationsbild av hällkar, Landsort.

 

 

Koncentrationsbild av is, Siljan.


Kommentarer
Postat av: Lars Neander

Hej
Tar mycket gärna del av dina tankar om bilder, fotografering och dess plats i vår värld.
Dessa funderingar saknar man i de flesta bloggar.
Man behöver se bilden i sitt sammanhang och då ger den så mycket mer.
Jämför gärna med en karta som ger både överblick och detaljinformation i samma bild.
Mina mål med fotograferandet är inte att ta bilder som kan säljas eller ställas ut utan att dokumentera släkt och familj. Med det följer att bevara foton, exifinformation och bildkommentarer så bra och säkert som möjligt. Grundformaten är jpeg- och textfiler som sedan kan användas i en webbtjänst.


2013-02-22 @ 19:22:05
Postat av: Kristina Eriksson

Intressant text och fina bilder. Äntligen nån som ser lite köarare på detta.
Läser just en distanskurs Fotografins filosofi. Handlar om hur man ser på bild o fotografi genom tiderna o mkt diskussion om vad ett fotografi är för ngt. För ngn av filosoferna var det bara tekniskt apparatgillande o gav en kick att göra en bild. För ngra konstnärer en möjlighet att genom kamerateknik måla realistiska bilder(camera obscura med bild projicerad o avritad direkt på väggen där väven hängts upp) Sök på David Hockney på Yotube så kan ni se intressanta bilder om detta bildmanipulerande.
Jag vill se fotot som konst om bilden talar till mig på ett sätt som berör och startar min fantasi oavsett vad bilden föreställer men om det är naturbild är det nog oftast den lite suddiga, den nära bilden som väcker detta

2013-02-23 @ 08:17:03
URL: http://tinasbilder.blogspot.com
Postat av: Tannergoodo

Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Good To You?
Is employs a powerful certified decrease? There are many copycat companies seeing that are creating products which usually are low in quality and never use probably the most beneficial process of extracting the juice via the berries.

Most that are focused on their bodies know for the health benefits of acai berry products.
They are used for hundreds of years in Latin america by ancient medicine men and women.
The people in the United states just started using Acai in finally couple of years, due to several endorsements from singers.

Acai fruit drink is the identical to acai fruit juice except nutritional vitamins . less among the fruit.
It needs to generally end up being a product offers more filtered water content than juice, and may hold added ingredients like sugar or corn syrup.

Acai Capsules are a greatly concentrated capsule or pill that normally packed essential vitamins nutrients together with the acai berries itself.
Some of the additional nutrients include Phosphorus, Calcium, Potassium and valuable extra fat including Omega 6 and Omega getting.
Acai capsules are very easy efficient into an everyday daily practice.
For these reasons pills contain a are a trendy and way using Acai within a an acai weight loss program.

The Amazonian fruit is often a strong defense again medical concerns that nearly all us battle with and is actually why why its popularity makes for so very rapidly.
Such issue with inflammation, heart disease and auto immune disorders are helped by the actual pure juice on an every day basis.
It one other full of vitamin E among other vitamins that aid on look and feel of the skin.

Having more energy will certainly make a powerful impact on his or her way you live your their life.
When you feel sluggish and exhausted at the end of the day, the last thing excess weight and fat to do is hit the gym or suffer through a grueling workout normal.
You need energy to burn calories - there's no way around it.
An acai berry supplement is certainly a jolt to power level - and a safe and secure one that.
You won't want to put lets start work on the jitters that other weight loss supplements cause that help you make feel as if your heart means to explode.

ORAC (oxygen Radical Absorbance Capacity) score of acai berry is 167.
It efficacy in relation to anti oxidants can be gauged using the fact that blue berry's ORAC score is 32 and that of Apple is 14.

If you don't have the luxury of working out all day, every day, you need to focus on what's happening inside the actual to get you the results you want.
The best place to start is increase your metabolism as up to possible.
Effective metabolism burns away excess fat you have in yourself.
When you have time consuming metabolism, fat that your body takes was usually saved and builds up, an individual the kilos that you'd be rather not possess. [url=http://bloglts.top/porn-pro-pills/]http://bloglts.top/porn-pro-pills/[/url]

2017-02-26 @ 03:07:56
URL: http://blogit.top/metadrol/%0D

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0