Everest forever

Fotografins viktigaste uppgift är när allt kommer omkring DOKUMENTATION. Inget annat medium kan bevara gamla händelser och platser bättre än fotografier. Många med en kamera i handen glömmer lätt denna uppgift i jakten på de ärtiga bilderna som ska väcka beundran. Jag har dammat av mina fyrtio år gamla dior från Everesttrekken och sett nya värden som tiden skapat. 

 

Bilden av det vackra berget Ama Dablam fotograferades i november 1974 med en Leicaflex och Tele-Elemarit 180 mm på Kodachrome 25. Bilden håller faktiskt fortfarande hög klass både tekniskt och estetiskt. Har publicerats av Haglöfs som stor affisch och katalogomslag för inte så länge sen.

 

I tisdags (20 nov) hade jag i regi av Äventyrsresor en bildvisning om Mount Everest. Föredraget gav mig anledning att gå igenom gammalt material. Som tur var hade två av mina närmaste vänner Anders Eriksson och Arne Larsson, gått Everestrekken i början av november i år, och jag fick låna några av Anders bilder för att göra jämförelser. I min gamla gula Kodachromeask från första turen 1972 hittade jag ett överexponerat dia taget med den kontrastrika filmen Kodachrome X. Inskannad och korrigerad i Photoshop kunde den bli som ny och jämföras med ett alldeles nytaget foto från samma position. Vilken åfanism! Å fan vad det har hänt mycket på fyrtio år! Se här:

Den övre bilden visar byn Namche Bazar i mars 1972. Det är huvudorten för sherpas, en liten samling stenhus placerade i en gryta vänd mot söder på höjden 3600 meter över havet. Det här året passerade drygt tusen trekkare. Trekking som företeelse hade startat i Nepal 1968. Jag och min kompis Rolf Bardon var sannolikt några av de första svenskarna som gick upp till Everest.

Den nedre bilden har fotograferats från nästan samma plats i november 2012 av Anders. Den visar en helt ny ort. Namche Bazar har blivet en liten stad med bastanta hus som innehåller hotell, pizzerior, internetkaféer och shoppingbutiker. Om ni tittar noga så har det också vuxit upp skog ovanför bebyggelsen. Det är en betydelsefull förändring. Avskogningen i Himalaya är ett stort miljöproblem, och nationalparken Sagarmatha som täcker Everestområdet, initierades i början av 1970-talet av Edmund Hillary för att bland annat motverka avskogningen. Planteringarna börjar nu växa upp.

 

Förändringens vindar blåser ohejdbart över mänskligheten och jorden, och kameran är vårt bästa hjälpmedel att bevara minnena från svunna tider. Hur lätt glömmer man inte detta i jakten på de publikfriande och snygga Bilderna. Dokumentära fotografier behöver inte vara vackra, inte ens välgjorda även om det är en fördel. Vittnesbörden är dess viktigaste uppgift. För övrigt blir väldigt många motiv vackrare med åren som går. Skönhet uppstår gärna ur nostalgiska känslor. Men framförallt är den historiska dokumentationen viktig för att få oss förstå vad som händer och sker i tillvaron. En fotograf som systematiskt dokumenterar någonting vadsomhelst har stor chans att bli ihågkommen efter sin död. Men bra dokumentation kräver egenskaper som börjar förloras i vår tid: konsekvens, tålamod och planering. Belöningen väntar först på lång sikt, något som inte passar hetsjakten idag. Vi är alla offer för tidsandan.

 

Ytterligare två bilder av Namche Bazar. Den övre med berget Kwangde fotograferade jag i november 1999 på filmen Fujichrome Velvia. Den nedre tog Anders för tre veckor sedan. Ni ser själva hur förändringen smyger på.

 

Ett annat exempel. Klostret Tengboche ligger söder om Everest, ”en av de vackraste platserna i världen” skrev John Hunt i boken Erövringen av Mount Everest som handlade om förstabestigningen 1953. Klostret hade anlagts på 1920-talet men förstördes under ett jordskalv drygt tio år senare. Det återuppbyggdes och i övre bilden har jag fotograferade byggnaden 1974.

På grund av en elektrisk kortslutning brann dock Tengboche ned 1989 till stor sorg för sherpafolket och munkarna, men också för många trekkare som förälskat sig i området. Med fonder och bidrag av privatpersoner kunde klostret återuppbyggas och stod klart 1993. Den nedre bilden visar det nya klostret.

 

Resan till Nepal 1972 var mitt första långväga äventyr. Vi gjorde två vandringar. Först gick vi Jomsom-trekken förbi Annapurna, men där fick jag mig en riktig läxa. Hade slarvat med vattnet och giardia började härja i magen. Har aldrig varit så sjuk varken förr eller senare, gick ned 7 kilo på några dagar, och tvingades rännskita inför allmän publik i byarna. Sen dess har jag varit mycket vaksam mot vatten. Men jag återhämtade mig i Katmandhu och vi flög senare till Lukla för att vandra till Everest. Miljöerna var jungfruliga, sherpafolket välkomnade oss med sin traditionsbundna gästfrihet. Det fanns i stort sett inga tehus eller lodger för trekkare. Vi fick bo hos familjerna och delta i deras vardag.

 

 

Undertecknad på Kala Pattar cirka 5600 meter över havet, mars 1972. Den svarta triangeln av Everest syns till höger. Vi hade kvartat i Gorak Shep nedanför Kala Pattar. Där fanns en sjaskig och iskall stenhydda (idag platsen för många hotell). Inga andra människor fanns i närheten, vi var helt allena ovanför Periche. Idag vandrar årligen ungefär 30 000 människor i Everestområdet, många drabbas av höjdsjuka och bara knappt hälften av dem som vill kan fullfölja ända upp hit. Till vänster om mig ligger en hård kameraväska med utrustningen: Kameran Zeiss Contarex med normalobjektivet Planar 50 mm, en vidvinkel Distagon 25 mm och ett tele Sonnar 135 mm. All film ca 20 rullar (drygt 700 bilder) var Kodachrome X och II.

 

 

Inne i stenhuset hos en sherpafamilj nedanför Namche Bazar. Vi förvånades över mörkret och den öppna eldplatsen i rummet. Taket var sotsvart av röken. Här har jag fotograferat en vardaglig situation där ungarna sitter vid elden och småpular, medan en av dem pluggar vid bänken. Edmund Hillary hade efter everestbestigningen startat skolor för sherpas. Distagon 25 mm plus en liten blixtkub.

 

I Pangboche bodde vi hos Dawa Tenzing (ur tiden 1988). Han var en legendarisk sherpaguide som deltog i den engelska Everestexpeditionen 1924 och alla de andra efteråt. I TV-filmen om honom ”Solitary Journey” berättar Dawa: där främlingar ser berg, ser vi oss själva. Bergen är benen och vi är blodet”. Jag är tacksam för att ha fotograferat denna bild av en legendar. Sonnar 135 mm på Kodachrome X, 1972.

 

Den första vandringen till Everest satt outplånliga spår. När vi kom till Tengboche och fick se panoramat med Ama Dablam och Everest som en kamelpuckel i fonden visste jag att jag måste återvända. Och även om förändringens vindar förstör möjligheten att återuppleva svunnen tid och gammal kultur, är naturen på sätt och vis oföränderlig. Bergen står där som de alltid gjort, kanske med mindre is på grund av klimatförändringar, men ändå (vilket säger oss att även bilder av till synes tidlösa berg har ett dokumentärt värde). Everest är som Grand Canyon, en plats där man får stå ut med turismens avigsidor, och man gör det för att naturen har en sådan obeveklig kraft.

 

Oslagbar vy från Tengboche mot Everst och Lhotse till vänster och Ama Dablam till höger. Observera att man måste lägga Kebnekaise på toppen av Ama Dablam för att nå upp till Everest.

 

Efter vandringen 1972 var jag naivt överväldigad av bildmaterialet. Jag tågade oblygt upp till redaktionen för tidningen FOTO som i augusti 1972 publicerade mitt första stora bildreportage under rubriken: Himalajas berg.

 

Den här bilden av berget Machha Puchare ingick i bildsviten som FOTO publicerade i nr 8 1972.

 

 

Vill avsluta med denna bild som jag upptäckt på senare år. Den är från november 1974 då jag återvände till Everest och vandrade hela vägen från Katmandhutrakten upp till bergets fot. Hade fått låna en leicaflex med gluggar av en vän och vid Periche knallade jag högt upp på Taboche för att kunna fotografera världens femte högsta berg Makalu, som framträder till vänster i bilden. Snöslottet i mitten är Baruntse. Leicaflex 180 mm Kodachrome 25.


Kommentarer
Postat av: Jeffreysix


Whether your project involves adding layers, introducing text,
or using filters and effects to get the look you're going for,
you'll find what you need in this program. There are more
options in all of these categories than you'll probably ever
use, giving you the ability to create just about anything you
could imagine.

http://shrisre.com/dir
https://news.editorialjournals.com/

2020-11-01 @ 20:51:28
URL: http://www.autoservis-slak.hr/
Postat av: StevenNeilk

I give acedemic learning speaking English. our staff can edit all types of documents for university professionals. Our rewriter carefully read through your source and other documents, looking for and removing each issues that take away from the clarity of the essence of your work. Our ambition is simply helping you edit your document, and to provide you with intelligent editors in an simple and affordable way. The crew at Ivy League Editors are a Proofreading advantage shaped, and to provide you with experienced and intelligent editors at a low cost. After years of being students, editors, and writers, all of us sincerely believe that extraordinary academics deserve the highest quality of editing. All of our group are graduates of elite Ivy League univeristies and are well-read in disciplines including political science, philosophy, sociology, law, history and English. All of our editors attended or attend an Ivy League or Ivy League-equivalent college and have vast experience editing documents in various disciplines and genres. look at my business site online us accent training

2022-07-03 @ 15:33:40
Postat av: EdwardPieni

Hello my name is Matthew D'Agati. A large amount of Job candidates feel hesitant hiring adequate resume services constitutes a grounded nest egg and this is a excellent question, so we must first analyze a mouse's share of of the general ends that are connected with professionals that make the prerogative and call a on-the-ball knowing resume builder enterprise.
Let us begin this forum by noting that a website for an employment network labeled Ladders, says that delivering a resume manifested by a resume manifesting staff for any given job position boost that samurai's opportunities of persevering by 70%. As concluded, proffering a aptly honed resume to virtually every online company vacancy vacancy increases the applicant's likelihood of corralling an zoom call by 41%.

No fooling, having an excellent resume that is spruced up by a golden resume writing organization finalizes a syringe -sharp competitive flame to administrative level applicants and notably executive -level job hunters, so now practically every serious professional resume agent service also makes good and effective LinkedIn profiles along with excellent resumes. Kidding aside, having finding a resume that is correctly -written or rightly designed is forever the most imperative guidepost of any job search, yet obtaining an equally fundamental LinkedIn presence is assuredly minimally less important in the scheme of securing a position. Matt D'Agati Matt Dagati - Renewables Worldwide, Inc.

2022-09-23 @ 09:04:31
Postat av: JamesNoush

Hey there everyone. We are super excited to have found the information here. Ive been crawling the net for this info for a long time and I will be imploring my followers to swing on by. The other afternoon I was traversing through the search engines trying to discover an answer to my tough questions. Now I must be diligent to take a leap in whatever way I can. We are getting all spaced out on the signs we are observing. Moreover, I just hoped to thank you kindly for such incredible information. This has shifted me out of an old rut. Many hopeful things are seeding in my world. Its really a super forum to make new relationships. Allow me to share that I am looking into. when you get a chance, check out my new Site:water damage restoration orange county in COSTA MESA CA

2022-09-23 @ 20:46:17
Postat av: Louiscon

Greetings everybody. My wife and I are really glad we heard the guidance here. I’ve been hunting for this info for weeks and I will be sure to tell everyone I know to swing by. The other evening I was thumbing through the most relevant threads trying to uncover a resolution to my tough questions. Now I am entrusted to take great care in whatever path I can. We are getting all blurred out on the smart ideas we are observing. Moreover, I just had to thank you tremendously for such a resource. This has opened me out of an old rut. Many beautiful knowings are gaining momentum my world. Its really a safe page to make new ideas available. I’d also add that I am studying. If you have time, take a look my newly created spot:kurtz beach around Florida

2022-09-24 @ 04:35:00
Postat av: WilliamfaB

Notaries and Apostilles and documenst Authentication usually is in difficult as well as mid blowing, which is why it’s incredibly important to hire an expert and talented master that takes an informed approach. Through this offering of service, one can count on us to arrange a meeting with you at a quick spot of your choice, obtain all necessary stuff which is the document(s) needing an notary or Authentication. I will Apostillize and register all primary files on your behalf. Additional verifications can be needed for Verification by The admin of State. We will provide the documents for verification to make sure verification with The Big Sealing of Georgia. An Apostille requires Authentication with the secretary Cooperative Authority that gices the Apostille that which is accepted by towns that are legions of the Hague Convention. if you happen to get a gander have a view at my Atalnta mobile apsotille and notary forum: apostille usa close to Alpharetta GA

2022-10-12 @ 08:11:53
Postat av: JasonBem

Thanks a lot This looks like a great place for informing very specialized tricks. Your website is very mind boggling and will quicken things for us at work. I saved this website and will returning for more information. I discovered the info that I had previously hunted all over the place and just could not come across. What a well developed website. On my off time I am always studying roof repair services in flastaff.

2023-01-06 @ 02:50:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0