Djur och miljö

Patriarkalisk javisst, men det är honorna som bestämmer.

 

En gelada traskar kaxigt på sina fyra lemmar. Kraftig som en rottweiler, med bred bringa, uppblåst lejonman och vaggande gång inger hannen respekt. Det strålar ut något av cowboy över rörelsen och geladababianen är inget att leka med om den blir arg. Hannarnas huggtänder är stora som lejonens, men dessa farliga sylar syns bara när djuret gapar stort. Lyckligtvis är arten främst en växtätare och vapnet används mest i kampen om honorna. Jag har fotograferat denna unika apa på det etiopiska höglandet, i nationalparken Siemens. Här är geladorna oskygga, lätta att komma ganska nära och rör sig i stora flockar. Med teleobjektivet gör jag flera porträtt. En hel familj poserar vid randen av högplatåns svindlande stup, och några börjar plocka loppor ur pälsen. Den dråpliga gymnastiken gör sig bra på bild.

 

Hannen ser tjusig ut, men jag vill också skildra djuren ihop med landskapet. Siemens ligger där den vidsträckta högplatån slutar med tusen meter höga bergväggar. Vegetationen är lika unik som aporna. Här växer endemiska arter av de trollska jättelobeliorna. Att fånga både aporna och vegetationen i samma bild är en utmaning. Bilder av djur i sin naturliga miljö fascinerar mig som tema. Dessa bilder har en starkare autentisk utstrålning än porträtten, de förmedlar en stark känsla att djuren är vilda.

 

Miljöbilderna är också ekologiskt intressanta och kan berätta något om samspelet i naturen. De är på samma gång både art- och landskapsbilder. Om de kryddas med ett dramatiskt ljus kan de bli bildmässigt mäktiga. För att lyckas med det måste man ha tur. En betydelsefull faktor i all djurfotografi är att man lär sig läsa djurens avsikter, i alla fall så gott det går, och sedan ställer sig i en bra position där man följer deras förflyttning. Det låter sig lättare sägas än göras, men om djuren tar sig till rätt plats blir de ett magiskt inslag i landskapet.

 

Den ideala familjen!
Vart tog den stygga lilla loppan vägen, ingen som vet, ingen som vet.
Fästingplockare efterlyses.
Marscherande cowboy på sina ägor.
Jag vill avsluta denna blogg om djur och miljö med bilden på renarna. Ett helt annat landskap och helt andra djur, med rentjuren perfekt positionerad. – Den där regnbågen har du lagt till efteråt, sa någon misstänksamt. Sådana stickfrågor får vi leva med i den digitala eran. Men jag svär på heder och samvete kompositionen var ett arrangemang av naturen själv. När allt faller på plats blir man lycklig som fotograf. Bielloriehppe, Sarek.

Kommentarer
Postat av: Peter Nylund

Hej! Jag har låtit mig inspireras av dina bilder i snart tjugo år och ville bara säga att det är kul att du numera bloggar om saken också.

2011-12-04 @ 08:42:37
URL: http://yetirides.blogspot.com
Postat av: Victoria - Fotograf

Jättefina bilder!

2011-12-07 @ 09:26:43
URL: http://thevictoriaplace.blogg.se/
Postat av: Tammy

Fantastiska bilder Claes!!Man blir glad enda in i hjärtat av att se dom!

2011-12-13 @ 00:47:51
URL: http://imageorama.blogg.se/
Postat av: Elisabeth och Björn

Välkomna hem till Ingarö igen!

Vilka fina bilder och så kul att få ta del av dina upplevelser i din välskrivna blogg!

Regnbågsbilden med rentjuren är otrolig...Ha en riktigt skön julhelg med familjen!

2011-12-21 @ 17:34:50
Postat av: Max Bruun

Mycket fina bilder. Det är som om man själv varit där! Isynnerhet regnbågen ger ett otroligt djup åt bilden

h Max Bruun

2012-02-10 @ 07:06:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0