Barmarksvinter

En vinter utan snö kan kännas dunkel, trist och… alldeles underbar. Åtminstone om man är svag för det bleka nordiska ljuset den här årstiden. Barmarken befäster naturens svala fuktighet och förmår sällsamma färgskiftningar att blomma ut. När solen tittar fram blir skogarnas skuggpartier förbluffande lödiga. Den mossa som växer på en del trädstammar får en mer ärggrön ton än någonsin. Knopparna i en lövskogsdunges stålgråa pelarsal förvandlas till en armering i purpur. Där en solglimt träffar marken gjuts gärna guld som på sina ställen blänker med luddiga kanter i vattenspeglarna. Om temperaturen går under fryspunkten förvandlas klipphällarna till ludna metallytor som den glåmiga himlen kan polera. Alla dessa dagrar blir till små glädjeämnen som kompenserar ens längtan efter skidåkning och skridskoturer när vintern blivit ovanligt mild. Då gör jag gärna promenader med kameran.

 

Oftast brukar jag ta mig till favoritplatserna i hemtrakten. Sven Barthel skrev en gång med varsam hand att ”förmågan att upptäcka stegras i ett landskap som man känner väl och där man följaktligen har skarpare blick för variationerna och finare känsla för nyanserna”. Under sorglösa strövtåg med kameran skärps synen. De små upptäckternas lyckokänsla har sin egen styrka, och de bilder som fotograferas gör man bara för sig själv, utan andra avsikter än att ta vara på sina iakttagelser. Man njuter av den lilla skönhet som finns och förundras över den samhörighet som man kan känna med hemmamarkerna.

 

Dessa vinterutflykter får mig att uppskatta årstidsväxlingarna även när de luckras upp av väder och vind som i år. Promenaderna kan infria devisen om borta bra men hemma bäst. Smultronställen som man lärt känna och sett i alla skepnader under många år fyller ens hjärta med starkare kärlek än avlägsna och vidunderliga landskap som man bara gästar någon enstaka gång. Det är därför som även det försynta svenska vinterlandskapet utan snö kan ge oss en stor upplevelse. Inte minst om man ger sig ut på en promenad med kameran.

 

Här är några bilder från mina hemmaturer kring jul- och nyårshelgerna i år.

 


Kommentarer
Postat av: Tammy

Härliga bilder Claes! Gillar dom alla. De med träden som står i vatten påminner om träsk i någon regnskog :o)

Sen gillar jag de slingrande mossbeklädda fingrarna som trevar längs marken!

2012-01-15 @ 12:47:16
URL: http://imageorama.blogg.se/
Postat av: Anonym

Tack Tammy, jag kontrar. Du är en fantastiskt fin fotograf. Strålande bilder i din blogg. Ja, alskogskärret påminner lite grand om sumpmarkerna i Florida.

2012-01-16 @ 20:23:59
Postat av: Ronnie Isacsson

Fina bilder Claes ! Naturen kan skapa, det gäller bara för oss människor att kunna se som du så gjort i dessa härliga skapelser !

2012-01-17 @ 20:55:55
URL: http://www.ronniesfiske.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0